Top Fit Kids
jouw sterren:
0
 
 
Terug
1

Vraag het de professor

Vraag_het_de_professor-ingekleurd

Waarom lusten grote mensen dat wel?

 

Waarom mag ik niet de hele tijd snoepen?

 

Waar groeien bananen?

 

Waarom groeien wortels in de aarde?

 

Waarom gaan je ogen tranen als je ui snijdt?

 

Waar komt rijst vandaan en hoeveel soorten zijn er?

 

Wat is de beste sport om te doen als je al je spieren wilt gebruiken?

 

Blijf je fit van paardrijden?

 

Wat moet je eten voor een hardloopwedstrijd?

 

Als ik voetbal, welke spieren gebruik ik dan?

 

 

Waarom lusten grote mensen dat wel?Vraag prof 1

 

Hou jij van spruitjes, zuurkool of witlof? Dan heb je de smaak van een volwassene. Want de meeste kinderen lusten dat niet. En veel volwassenen smullen ervan. Gek he? Dat komt doordat deze groenten bitter of zuur smaken.

 

En bitter en zuur is in de natuur vaak een waarschuwing voor giftig eten. Toen de mensen hun eten nog zelf zochten aten ze dat dus liever niet. Dan waren ze zeker veilig. Daarom kiezen veel kinderen ook liever voor zoet. Maar als je ouder wordt, verandert je smaak. Je gaat smaken anders proeven. Wie weet smul je dan ook wel van spruitjes en witlof!

Terug naar boven

 

 

 

Vraag prof 2

Waarom mag ik niet de hele tijd snoepen?

 

Hamburgers, pizza en patat: ik ben er dol op! Chips, drop, chocola, ijs en koek... hmmm. Af en toe mag je daar best van snoepen. Maar liever niet elke dag. Want al dit eten zit vol vet, suiker of zout. En verder bevat het helaas weinig gezonde stoffen. Neem daarom liever fruit en groente tussendoor. Lekker een schaaltje aardbeien of een paar frisse plakjes komkommer.

Terug naar boven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vraag prof 3Waar groeien bananen?

 

Dat heb ik voor je opgezocht. Bananen groeien in trossen aan grote planten die een beetje op palmbomen lijken. Ze groeien het beste in warme landen zoals Mexico, Colombia en Costa Rica. In het begin zijn de bananen nog groen. Pas als ze geel worden zijn ze rijp. In bananen zit veel energie en vitamines. Ik smeer wel eens een geprakte banaan op mijn geroosterde boterham. Moet je ook eens proberen.

Terug naar boven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vraag prof 4-1Waarom groeien wortels in de aarde?

 

De wortel die wij eten, is ook echt de wortel van een plant. En net als bijvoorbeeld boomwortels, groeien deze oranje wortels dus onder de grond. Ik eet ook wel eens andere soorten wortel zoals raap, pastinaak en koolrabi. Deze zijn wat minder bekend, maar ook lekker.

 

De meeste andere soorten groente en fruit groeien boven de grond, aan struiken of bomen. Heb je wel eens puree van wortel en andere groenten gegeten? Dat is weer eens iets anders dan aardappelpuree, en veel gezonder dan patat!

Terug naar boven

 

 

 

 

 

 

 

Vraag prof 4-2Waarom gaan je ogen tranen als je ui snijdt?

 

Omdat er bij het snijden gas uit de uien komt. Dat is niet gevaarlijk hoor. Maar als het gas bij je ogen komt, proberen je ogen het gas weg te spoelen. Met tranen. Handig toch? Ik zet gewoon het raam open als ik uien snijd. Dat scheelt een stuk.

Terug naar boven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vraag-prof-5Waar komt rijst vandaan en hoeveel soorten zijn er?

 

De meeste rijst komt uit warme landen waar het veel regent, zoals China en Thailand. Er zijn veel verschillende soorten rijst. Bijvoorbeeld basmatirijst en pandanrijst. Rijst met lange korrels en rijst met ronde korrels. Witte rijst en bruine rijst. Zilvervliesrijst is bruine rijst. Er zitten veel meer voedingsstoffen in dan in witte rijst. Vezels bijvoorbeeld. Daarom is bruine rijst ook beter voor je dan witte rijst.

Terug naar boven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vraag prof 6-1Wat is de beste sport om te doen als je al je spieren wilt gebruiken?

 

Goede vraag. Eigenlijk zijn alle sporten gezond. Maar zwemmen is goed voor een heleboel verschillende spieren. Zeker als je soms eens wat anders doet dan de schoolslag. De rugslag of borstcrawl bijvoorbeeld. Heb jij al je diploma’s al en kun jij al die slagen? Ik maak het liefst een bommetje.

Terug naar boven

 

 

 

 

 

 

 

Vraag prof 6-2Blijf je fit van paardrijden?

 

Paardrijden is niet alleen op een paard zitten. Je moet erop en eraf klimmen, je armen en benen gebruiken om je paard aan te sturen. En na het paardrijden kun je je paard helpen borstelen en wassen. Dat is hard werken! Al die dingen kosten energie. Dus ja, van paardrijden blijf je wel fit en gezond.

Terug naar boven

 

 

 

 

 

Vraag prof 7Wat moet je eten voor een hardloopwedstrijd?

Als je gaat hardlopen is het belangrijk dat je veel verschillende gezonde dingen eet. Hierdoor krijg je veel voedingsstoffen binnen. Deze stoffen geven je lichaam energie om te gaan rennen. Voor extra energie kun je brood, pasta en rijst eten. Hier zitten veel koolhydraten in. En die geven je energie. Eet niet vlak voordat je gaat rennen, want dan kun je buikpijn krijgen!

Terug naar boven

 

 

 

 

 

 

Vraag prof 8Als ik voetbal, welke spieren gebruik ik dan?

Wat een goede vraag! Om te voetballen gebruik je heel veel delen van je lichaam. Je moet bijvoorbeeld veel rennen, dus dat is goed voor je hart. Verder heb je natuurlijk sterke beenspieren nodig om je tegenstander uit te spelen of op het doel te schieten. Daarvoor gebruik je vooral je dijbenen en je kuitspieren. Ik denk dat je wel kan zeggen dat voetbal heel goed is om gewoon helemaal fit te blijven. Vergeet niet voor de wedstrijd je goed op te warmen door rondjes te rennen en daarna je spieren te rekken. Ook aan het einde van de wedstrijd moet je je spieren rekken. Zo heb je minder kans op spierpijn.

Terug naar boven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 vragen

 
  vragen
MUTE